Skip to main
Op de strobaal met Ben Volker
Maatschap Volker

Op de strobaal met Ben Volker

De boerderij
345 koeien
145 hectare grond
Bad Nieuweschans, Groningen
Reguliere melkveehouderij
Bedrijfsfilm maatschap Volker

Op de strobaal met ... Ben Volker

“Als ik terug kijk naar de afgelopen jaren, kan ik wel zeggen dat het een bijzondere periode is geweest. Bijzonder in meerdere opzichten. Toen ik na moest denken over mijn bijdrage in deze nieuwe rubriek, realiseerde ik me dat ik de eerste voorzitter van de coöperatie ben, die te maken heeft gehad met ForFarmers als beursgenoteerde onderneming. Dat betekende voor mij aftasten: welke rol meet je je aan. De coöperatie en de onderneming van elkaar gescheiden en toch weer met elkaar verbonden. Als bestuur en ledenraad kom je in de rol van aandeelhouder, in ons geval de groot-aandeelhouder. Hoe geef je inhoud en vorm aan deze rol en dat naast een onderneming die professioneel sterk groeide. Dat betekende ook een professionalisering van de coöperatie, van FromFarmers”.

“Allemaal zaken die snel worden geroepen, maar daar moet ook inhoud aan gegeven worden”, vertelt Ben verder. Ben kiest weloverwogen zijn woorden: “Om een professionele gesprekspartner te zijn voor de onderneming hebben we het project “Vitale Coöperatie” opgestart. Dat betekende enquêtes afnemen bij onze leden en ledenavonden organiseren, dit om input te krijgen over hoe een moderne coöperatie, misschien wel een bijzondere coöperatie, er uit zou moeten zien: meer dan alleen een doorgeefluik van het dividend door de benutting van voerequivalenten”.

Ben Volker Ambitie December 2022 Strobaal Bijgesneden

''Dank voor het vertrouwen en ik wens u alle goeds!''

“De kernwaarden: meer impact, meer kennis en meer rendement zijn ingevoerd en omschreven. De dienst-verleningsovereenkomst tussen ForFarmers en FromFarmers is in de afgelopen twee jaar bijna tot een minimum terug gebracht: we hebben als FromFarmers nu bijna twee jaar een eigen team Coöperatiezaken. Dat betekent dat we onze coöperatie nu zelf runnen, een eigen gezicht hebben gegeven, vitaliteit in de coöperatie hebben gebracht.

Een sprekend voorbeeld is de nieuwe website van FromFarmers, waar interactief contact met ons kan worden onderhouden”, glimlacht Ben toch best een beetje trots. Ben vervolgt: “Bijzonder is ook, of misschien ook niet zo bijzonder, maar gewoon: ForFarmers en FromFarmers hebben elkaar nodig. Versterken elkaar elke dag opnieuw. Eigenlijk al meer dan 125 jaar lang een eenheid. Zo hebben we ForFarmers gefeliciteerd met het 125 jarig jubileum, of bestond de coöperatie 125 jaar? Dit is niet zo belangrijk, van belang is met nuchter boerenverstand de coöperatieve gedachte inhoud te blijven geven. Dat hebben we gedaan, maar dat zal zeker blijven, misschien nog wel noodzakelijker zijn”.

“In mijn ogen is FromFarmers een professionele coöperatie geworden, die zich zeker kan meten aan de onderneming. Dat vraagt bestuurskunde. Ik heb dan ook alle vertrouwen in mijn opvolger, het bestuur en de ledenraad van FromFarmers. Ik wens hen veel wijsheid voor de toe-komstige bijdrage aan alle leden en klanten in de bijzondere tijd waarin we terecht komen. Echter één ding blijft onverbrekelijk met elkaar verbonden en waar we voor staan: van en voor boeren, from en for farmers”. Dank voor het vertrouwen en ik wens u alle goeds!”.

Dit cadeau heeft FromFarmers t.g.v. het 125 jarig jubileum aangeboden aan ForFarmers.

Teamfoto

Vragen?

Het team coöperatiezaken is er voor de leden voor allerhande vragen. Daarnaast ondersteunen ze de ledenraad en het bestuur om invulling te geven aan het beleid van de coöperatie. Ook deze drie personen zijn (rechtstreeks) via deze website te bereiken, met andere woorden: het is bij ons “binnen zonder kloppen”.

Kom in contact
Contact
Bel Mail App