Skip to main
Op de strobaal met Linda Bolscher
"Mama heeft overal een oplossing voor......"

Op de strobaal met Linda Bolscher

"Mama heeft overal een oplossing voor......" De kinderen van Linda Bolscher typeren hiermee hun moeder

De rekeningen die we betalen aan ForFarmers, veroorzaken de grootste kostenpost op ons boerenbedrijf. Daar wil ik meer van weten, invloed op kunnen hebben en dan moet je je nek uitsteken. Daarnaast staat de adviseur van ForFarmers het dichtste bij ons gezinsbedrijf. Dat zegt toch alles over de belangrijkheid van de rol van je voerleverancier? Nadat ik als lid van FromFarmers twee jaar geleden in de ledenraad kwam en een jaar later in het bestuur van de coöperatie, ben ik me meer dan ooit bewust van de verantwoordelijkheid die we samen hebben. De overheid stuurt niet goed, geeft geen duidelijkheid. Dat moeten wij wel doen. Daar wil ik een rol in hebben. Ik wil mee kunnen sturen naar de richting die we op moeten. Dat kun je niet alleen, dat doe je samen. Daarom is de coöperatie ook een groot goed, daar moeten we trots op zijn!” Linda Bolscher spreekt vastberaden aan de keukentafel van hun woonhuis op de boerderij in Sellingen in Groningen. Ze komt net thuis vliegen van haar werk. “Ik kom net bij een varkensboer vandaan”. Als verzekeringsadviseur bij de Rabobank staat ze op die manier ook collega boeren bij. “Ik ben dus niet alleen boerin. Ik houd meerdere ballen in de lucht, daar krijg ik energie van. Zo voeden wij onze drie kinderen ook op. Misschien helpt dat voor de keuzes die ze in de toekomst nog moeten gaan maken”. Linda straalt passie uit: “We lopen straks even over ons bedrijf, dan komen we vanzelf ook nog weer op andere onderwerpen”. En ja, onze kinderen zeggen altijd “Mama heeft overal een oplossing voor”. Of dat echt zo is, ik wil wel in kansen denken. Dat hoort in mijn optiek bij besturen”.

Linda is een veelzijdig ondernemer. Ze is actief op het melkveebedrijf met haar man: het melken van de 270 koeien doe ik zo’n zes keer per week en is daarmee mijn werk”.  Na een dag werken even lekker de stal in kalveren voeren en koeien melken, samen de dag doornemen in de melkput geeft mij een vrij en voldaan gevoel. En zo zie je de resultaten niet alleen op papier en hou je feeling met het hele bedrijf. Naast haar passie als boer is Linda werkzaam bij de Rabobank, is ze moeder van drie opgroeiende kinderen en vervult ze verschillende bestuursfuncties. “Twee kapiteins op een schip werkt niet bij ons. En daarbij: ik vind de wereld van alleen actief op je boerderij zijn, te klein. Het bedrijfsleven trekt mij. ForFarmers is bijvoorbeeld een hele andere organisatie als Rabobank en ons melkveebedrijf. En natuurlijk mijn bestuursfunctie bij FromFarmers voegt ook een extra dimensie toe. Ik word ook blij van de agrarische klantportefeuille die ik bij Rabobank heb. Hiermee verbreed ik mezelf en passen we ook risicospreiding toe, en de risico’s in kaart brengen dat is mijn vak. Ik zie het boeren als een -way of life- en de combinatie met werk buiten de deur en een vaste medewerker op ons melkveebedrijf biedt ook een bepaalde vrijheid”.

“Als Coöperatie FromFarmers zijn we de grootste aandeelhouder van ForFarmers. We hebben daarmee de kans om onze stem te laten horen. Dat doen we via de bestuurstafel van FromFarmers, maar ook de ledenraad is betrokken bij de richting van de onderneming. Een ander belangrijk goed zijn de klankbordgroepen, waar per sector de marktconformiteit aan de orde is. Daar hebben we als coöperatie ook ledenraadsleden in vertegenwoordigd. Deze samenwerking moeten we koesteren en inhoud blijven geven. Ik ben dan ook blij op het feit dat ForFarmers hierin een toegankelijke organisatie is”, vervolgt Linda.

“Nee, bang voor de toekomst ben ik niet. We moeten in Nederland goed kijken naar de zelfvoorzienendheid. Vooral de dingen blijven doen waar we als sector goed in zijn. Mijn rol in het bestuur van FromFarmers en mijn werk bij Rabobank levert mij ook inzicht in de andere sectoren op. Als ondernemer moet je je verdienmodel goed hebben, de vergunningen op orde en hopen op opvolgers voor onze mooie sector. Deze kaarten moeten op tafel liggen, daar kun je zelf een groot gedeelte in sturen. Negativiteit helpt niet. Hou vooral plezier in je werk”.

Linda is in mei 2021 ledenraadslid bij FromFarmers geworden en een jaar later bestuurslid. Met haar man Fons runt ze hun melkveebedrijf met 270 melkkoeien en 125 ha landbouwgrond. Sofie, Wout en Gijs maken hun gezin compleet.

0Mof0xmx
Contact
Bel Mail App