Skip to main
Janny Bom
"We pakken de zekerheid zelf in onze handen"

Janny Bom

Janny Bom: ‘’We pakken de zekerheid zelf in onze handen’’

De imposante stallen in Zwinderen bepalen duidelijk het landschap aan het kanaal. De bestaande stallen, maar ook de nieuwbouw die vorig jaar is gerealiseerd. “We hebben geïnvesteerd in duurzaamheid door o.a. luchtwassers, zelfvoorzienend zijn in energie door zonnepanelen, een klimaatsysteem met brandsignalering, nevelkoeling en een overdekte afleverruimte voor de varkens. Als je als varkensboer dan geen bestaansrecht meer hebt, wat kan er dan nog wel? We hebben een vergund recht om te ondernemen. We hebben het stuur zelf vastgepakt en daarmee de zekerheid in onze handen genomen”.

Janny is boerin en daar trots op. Ze houdt van no-nonsense aanpak. Daar is ze nuchter genoeg voor. Net zoals haar collega ledenraadslid Elien, wil Janny invloed uitoefenen en inbreng hebben waar het kan. De ledenraad van FromFarmers is zo’n platform. “We zijn de grootste aandeelhouder van ForFarmers. Dan moet je als coöperatie FromFarmers je ook als zodanig gedragen. We moeten toezien op de opdracht van ForFarmers: goed voer leveren voor een scherpe prijs. Daar wil ik over meepraten en daarom wil ik ook mee besturen. Dat kan als je ledenraadslid bent. Daar zit je met allemaal boeren die er hetzelfde in zitten. Ook hier is het natuurlijk wel een mannenwereld. Daar moet je als vrouw tussen willen passen. Als je als vrouw gevraagd wordt voor een bestuursfunctie, moet je eigenlijk altijd “ja” zeggen. We kijken met andere ogen en zien andere invalshoeken. Dat is belangrijk. Alleen mannen of alleen vrouwen is niet goed. De combinatie geeft de dynamiek en het beste resultaat. En meedenken over de richting van ForFarmers, van FromFarmers en van de boeren, dat wil ik. Daar wil in aan bijdragen. Het gaat toch immers om ons?”

 

“De wisselwerking met de onderneming. De openheid en het naar elkaar willen luisteren, daarmee stuur je de goede kant op”. Janny vertelt dat ze hier energie van krijgt. “De dikke jaarverslagen horen hier wel bij, ook al vind ik dat altijd een hele kluif. Maar hoe we als ledenraad samen deze beoordelen en daarmee vragen kunnen stellen aan de directie van ForFarmers, dat doen we goed. Het gaat ons als leden en klanten ook aan. Daar moeten we onze inbreng en invloed op toepassen. Er wordt ook wat mee gedaan, de onderneming staat niet alleen open voor discussie, maar doet er daadwerkelijk ook wat mee gedaan. Dat is besturen.

Naast de actieve rol die Janny vervult bij FromFarmers, is ze ook bestuurslid bij POV Noord en heeft ze ook bestuurlijke ervaring opgedaan bij LTO: “Je komt in contact met andere boeren, met mensen van ondernemingen en daar leer je van. Je verrijkt jezelf met kennis, die je ook weer kunt toepassen op je eigen bedrijf. En waar onze overheid op aan stuurt? We hebben onze eigen richting bepaald en ons gericht op de toekomst. Zoals de vergunning ons die rechten geeft. Daarmee hebben we onze richting naar de toekomst bepaald.

De familie Bom (Janny, haar man Gerhard en zoon Gerben) runt een gesloten varkensbedrijf met 430 zeugen en 4.000 vleesvarkens. Zij hebben in 2022 hun bedrijf in Zwinderen uitgebreid met een stal voor 1.800 vleesvarkensplaatsen (Beter Leven 1 ster).

Contact
Bel Mail App