Skip to main
“Ik wil boer zijn én blijven, rekening houdend met het perspectief dat de overheid biedt!”
Robin Geers

“Ik wil boer zijn én blijven, rekening houdend met het perspectief dat de overheid biedt!”

Robin Geers is vastberaden: “Ik was 13 jaar toen ik in de buurt al bij melkveehouders aan het werk was. Toen stapte ik ook al op de fiets om vanuit Harfsen naar Lettele te komen om daar bij mijn oom en tante te helpen op hun pluimveebedrijf. Toen wist ik al dat mijn toekomst in de agrarische sector zou liggen en niet in de bouwbedrijven van mijn vader en oom. Daarom maakte ik de keuze om de MAS te gaan volgen. Het werk met de kuikens paste mij en als ik een week nodig was in Lettele, dan moest de school maar even wachten. De docenten knepen dan een oogje dicht”. Robin lacht en vertelt gemakkelijk verder: “Ik logeerde dan bij mijn oom en werkte mee op zijn bedrijf. ’s Avonds vertoefde ik dan bij mijn neefjes en kwam er al snel achter dat zij niet de ambitie hadden om in het bedrijf van hun vader te gaan, maar ik wel!”

In 2019 is Robin na zijn studie definitief begonnen met werken op het bedrijf en woont sinds 2022 samen, met zijn vriendin Marlée op het bedrijf aan de Harmelinksdijk. Als bedrijfsleider runt hij samen met zijn oom Wim Beltman en collega Arjen het pluimveebedrijf: twee bedrijven op één locatie waar 207.000 vleeskuikens worden gehouden volgens het concept ‘Beter Leven 1 Ster’. Dat betekent op jaarbasis de leverantie van 3,1 miljoen kilogram vlees en een afname van 6.000 ton voer.

“De overheid moet ons als boeren wel perspectief bieden. Maar dat ik boer wil zijn en blijven dat is een ding wat zeker is. Dat lijkt nu lastig, maar ik zie zeker licht aan de horizon”.

Het enthousiasme van Robin staat symbool voor de jonge ondernemer die niet in problemen denkt maar in kansen en oplossingen. “Als ondernemer moet je met je bedrijf reageren op de trends. De gangbare markt wordt alleen maar moeilijker als je kijkt naar de concurrentie vanuit Oost Europa. Daarom zijn we ook overgestapt naar het ‘Beter Leven 1 Ster’-concept. Dat betekent dat mijn oom is teruggegaan van 520.000 vleeskuikens regulier, naar 207.000 vleeskuikens. Wim is in 1983 gestart met 80.000 vleeskuikens en uitgegroeid in een kleine 40 jaar naar 520.000 in 2018. Zoals gezegd houden we nu dus zo’n 207.000 vleeskuikens”.

Robin vertelt gemakkelijk en met trots: “Elke ochtend en avond doe ik de ronde door de stallen, maar ik start eerst op kantoor. Medewerker Arjen wat voor Robin de leraar is geweest in de stal,  loopt zijn eigen ronde”. Op de vraag of Oom Wim Beltman nog actief is op het bedrijf, vertelt Robin: “Jazeker! Wim is pas 58 en eigenlijk kun je het zo zien: ik doe al het werk binnen de hekken en hij buiten de hekken. Dat betekent dat Wim de inkoop van voer en kuikens, maar ook de afzet van de kuikens voor zijn rekening neemt en ik al het andere werk op het bedrijf. En natuurlijk zal ik me in de komende tijd ook gaan verdiepen in de werkzaamheden van Wim. Mijn doel is nu eenmaal dat ik boer wil worden, met mijn eigen onderneming en dat is het liefst hier op dit bedrijf”.

Als je aan komt rijden valt het al direct op: een schoon erf, goed onderhouden stallen en woonhuizen en er ligt geen strootje op het erf. Een blik op het kantoor en in de zichtstal bevestigt hoe professioneel en vakkundig er gewerkt wordt. “We streven een voederconversie van 1.88-1.94 na en we besteden veel aandacht aan de kwaliteit van de dieren en het voer. De kuikens komen van Optibrut en worden geleverd aan Plukon”, vertelt Robin. “En nee, niet al het voer wordt door ForFarmers geleverd, maar dat houdt alle partijen scherp toch”. Robin knipoogt en glimlacht: “Als ik eerlijk ben, ligt mijn hart bij ForFarmers, maar ik heb het nog niet alleen voor het zeggen”.

“Daarom ben ik ook enthousiast over de oprichting van de nieuwe Jongerenraad van FromFarmers. Samen met andere jonge boeren en toekomstig ondernemers kijken wat we kunnen leren en kunnen toevoegen aan de coöperatie én het voerbedrijf. Ik zie die twee toch als één geheel”. Robin gaat verder: “Ik wil collega boeren ontmoeten, en niet alleen pluimveehouders. We hebben elkaar nodig en we moeten weten dat we niet alleen staan. Ik wil verder kijken dan alleen mijn eigen bedrijf. En als ik binnen de Jongerenraad mezelf kan ontwikkelen en later misschien in de ledenraad van FromFarmers een rol kan vervullen, dan verrijkt me dat als persoon ook. Als boer voel ik verantwoordelijkheid voor het bedrijf maar ook voor de sector. Je kunt niet meer naar alle feestjes of elk weekend stappen. Er zal maar eens een storing zijn, dan moet je er staan”.

Dat Robin niet van ophouden weet, blijkt uit het feit dat als de kuikens nog jong zijn, hij in de avond uren nog tijd weet vrij te maken om zich als ZZP’er bij melkveehouders te verhuren. Robin wil affiniteit houden met de melkveehouderij. “Dat voorkomt ook bedrijfsblindheid. Zijn vriendin helpt als het nodig is mee, maar studeert nog en heeft haar eigen bedrijfje, waaronder een nagelstudio. Ondernemerschap zit hen beiden dus in het bloed.

“Ik leer elke dag en daar word ik blij van. Ik leer van Wim nog elke dag en nu zijn we bij FromFarmers ook aan de slag met de nieuwe Jongerenraad. Daar word ik enthousiast van. De vijver van jonge boeren zal steeds kleiner worden én we zullen elkaar harder nodig hebben. En ook al sta ik nu op papier al bedrijfsleider, ik voel me gewoon boer en dat wil ik ook zijn én blijven. De overheid moet ons gewoon perspectief bieden, dan is boeren een vak wat in de toekomst bestaansrecht heeft. En natuurlijk moeten we dat op een duurzame manier doen. Ik denk nu eenmaal nooit in problemen, maar in oplossingen. Die uitdagingen blijf ik aangaan”. De vastberadenheid van Robin is prachtig om te zien. “Heb je genoeg informatie en heb je een compleet beeld? Anders moet je nog maar bellen”.

Robin krijgt er geen genoeg van. Deze houding heeft onze sector nodig, hiermee gaan we samen de toekomst vorm geven.

 

Pagina 8 En 9 Robin 2 Website
Contact
Bel Mail App