Skip to main
Het gesprek met Bert Heusinkveld
“Ik ben geen gewone kippenman, ik ben een vakidioot''

Het gesprek met Bert Heusinkveld

 

“Ik ben geen gewone kippenman, ik ben een vakidioot''

Als je komt aanrijden in Vinkenbuurt dan valt je direct het prachtig gelegen en mooi aangelegde bedrijf van de familie Heusinkveld op. Geordende stallen, een uitnodigend huis waar het binnen is zonder kloppen. Een warm onthaal door Bert en Anita Heusinkveld: “als je komt dan staat de koffie klaar en we zorgen voor iets lekkers erbij”. Bij de achterdeur ontkom je niet aan het bordje “Kip van hier”. Samen met Willem Tel van Esbro uit Wehl, start het gesprek eigenlijk direct vanzelf. De betrokkenheid van Bert en Anita straalt letterlijk uit de ogen. Bert: ‘ik ben geen gewone kippenman, ik ben een vakidioot”.

Bert vertelt: ‘’Ik stond niet te springen om in militaire dienst te gaan. Mijn vader zorgde ervoor dat ik thuis kon werken en dat hield mij uit militaire dienst. Ik werkte tussen de varkens en de koeien. Toen ik 23 jaar was verhuisde ik naar het bedrijf in Vinkenbuurt en startte ik met 90.000 kuikens en 500 vleesvarkens. Met de herstructurering van de varkenshouderij in 1999 zijn we gestopt met de varkens en is de vierde kuikenstal gebouwd, in totaal mestten we toen 120.000 vleeskuikens ‘“regulier’”. In 2008 hebben we de vijfde stal gebouwd, waardoor de totale capaciteit op 160.000 vleeskuikenplaatsen kwam”.

Anita vult aan: “Bert is de kippenman, maar we zijn toch echt een familiebedrijf. Daar waar ik kan help ik mee. We hebben drie zonen, onze oudste Gerben is leraar en de middelste Robbin werkt bij een landbouwmechanisatiebedrijf. Hij heeft ook de ambitie om boer te worden, maar deze ervaring komt hem daarbij later alleen maar van pas. De jongste, onze Ruben, dat is de boer in spé. De passie die hij voor het boerenbedrijf heeft straalt er aan alle kanten af. Samen werken we aan de toekomst, ons bedrijf moet een nog meer toekomstbestendige boerderij worden”.

Willem Tel is Agri Manager bij Esbro in Wehl. Esbro neemt al sinds jaar en dag de kuikens van de familie Heusinkveld af. “We zijn met Bert Heusinkveld gestart om kuikens te gaan houden onder het keurmerk “Gildehoen”. Dit keurmerk kenmerkt zich door een langzamer groeiend kuiken, waarbij veel daglicht in de stal, een lagere bezetting, een langere leeftijd (53 dagen), speeltjes en gestrooid graan onderdeel van het concept zijn. Een dergelijk keurmerk komt voort uit de marktvraag vanuit de supermarkten, de detailhandel en de foodservice. Als slachterij wil je daar een antwoord op hebben, maar je moet je pluimveehouders daar wel in mee zien te krijgen. Bert twijfelde geen seconde toen ik hem daarvoor benaderde en zei: ik doe mee”.

Bert reageert: “Het verdienmodel is ook interessanter. Anita werkt naast haar baan bij een boekhoudkantoor veel mee, ondanks dat een bedrijf met 160.000 kuikens runnen echt wel arbeidsintensief is. Ook ben ik best gevoelig voor de mening van de omgeving. Het werkt in de publieke opinie zeker mee als je als boer investeert in een beter leven voor je dieren. Net voordat vorig jaar de corona uitbrak zijn we overgestapt van regulier naar het Gildehoen-concept. Tijdens de eerste ronde was ik al direct enthousiast.

Willem Tel: “Het enthousiasme van Bert werkt zeker stimulerend. Het is mooi de betrokkenheid van Bert te zien. Zeker één keer per jaar staat Bert zelf op het keuringsbordes bij onze slachterij om te zien hoe de kwaliteit van zijn kuikens is. Daarom was het ook niet vreemd toen we Bert voorstelden om na te denken over het concept “Beter Leven Kip 1 ster”. Dat duurde nog geen drie minuten en Bert was om”. Samen met Esbro is toen ook de familie Heusinkveld aan de slag gegaan om de plannen om te bouwen;

Bert: “We hebben direct de vergunning aangevraagd om de stallen aan te passen naar dit concept. Er moet per stal een overdekte buitenuitloop zijn, tenminste 20% van de staloppervlakte. Vergelijk het met een ‘Wintergarten’. Dit vraagt een forse investering, maar we willen ons bedrijf toekomstbestendig laten zijn. We hebben hierbij veel aan Esbro als ketenregisseur, maar ook aan de mensen van ForFarmers. Esbro werkt nauw samen met de retailers, als boeren zullen we mee moeten. Ook om te bouwen aan de toekomst voor onze volgende generatie. We doen dat zelfs ook met ons eigen huisverkoop-concept ‘Kip van hier’, nu nog vanuit huis, maar straks vanaf de weg. Mooi toch?”

Contact
Bel Mail App